One Way Serisi; Güney Kore!



Görünüşünüz, favori animeleriniz, biasınız hatta kdramalarınız değişebilir ama Asya seven herkesi biraraya bağlayan bir ortak bir hayal var ki; Asya turu! Asya seven herkes en az bir kere yetti artık taşınıyorum japonyaya diye hışımlanıp mahallenin parkında meybuz yiyip eve dönmüştür. Gönül ister ki toplanın çocuklar gidiyoruz diyip hepimizi Asya'ya götürebileyim ne yazıkki bunu yapamasam da e biz şimdi nasıl gidicez ki diyenler için bir rehper hazırlamaya karar verdim. Kore, Japonya ve Çin için bir 'Nasıl Gidilir?' rehperi hazırlıyıcam ve herşeyi en uygun fiyatlı olarak düşünücem ki her bütçeye hitap etsin. Güney Kore ile başlayalım buluruz bi şekilde yolumuzu.




1) PASAPORT
Öncelikle ihtiyacımız olan şey bir adet mülteci kamyonu değil pasaport. Şimdi öncelikle bir pasaport türlerine bakalım Türkiye'de 4 adet pasaport türü var. Bunlar; Bordo, Yeşil, Gri ve Siyah pasaportlar. Devlete hizmet eden kişiler yeşil, siyah veya gri pasaport alabiliyor. Yeşil pasaport kadro derecesi 1,2 veya 3 olan devlet memurlarına ve eski büroklatlara verilir. Ayrıca ailenizin yeşil pasaportundan faydalanabiliyorsunuz da anneye babaya yapışıyoruz yani jdfbkjs Gri ve siyah pasaport bizi ilgilendirmiyor çünkü birisi hizmet diğeri diplomatik pasaport yani bir diplomatın otaku bloğu okuyacağını zannetmiyorum herneyse bizim için önmeli olan yeşil veya bordo. Bütün pasaport türleri için ödemeniz gereken bir defter bedeli var ve ücreti 94TL. Bordo pasaportu en az 6 aylık en fazla 10 yıllık alabilirsiniz.

6 aylık pasaport için 120 TL Pasaport harcı + 94 TL hizmet bedeli = 214 TL ödemeniz gerekir.
10 yıllık pasaport için 573 TL Pasaport harcı + 94 TL Defter bedeli = 667 TL ödemeniz gerekir.

Araştırmama göre 10 yıllık pasaport almak hem genele bakıldığında ücret olarak hemde vize işlemleri için daha avantajlı paranız varsa kıyın 10 yıllık alın.
Tam olarak bu noktada şans yüzümüze gülüyor (burda baya bi sevinin çünkü bir daha gülmiyicek) 25 yaşın altındaki öğrenciler pasaport harcı ödemeden sadece defter bedeli yani 94 TL ödeyerek bordo pasaport çıkarabiliyor. Eğer 18 yaşından küçükseniz başvuruya ailenizle gitmeniz ve eokuldan öğrenci belgesi almanız gerekiyor yani 18 yaşın altındayım reşit değilim bir sorun olur mu gibi birşey yok içiniz rahat olsun.  Okul <3 ben.
Eğer 25 yaşının üzerindeyseniz sadece harç ödemeniz gerekiyor ama aslına bakarsanız pasaport işlemi oldukça basit bir işlem. Pasaport almak için ilçe emniyet müdürlüğünden randevu almanız gerekiyor. Randevu tarihinde ve saatinde  belirtilen evraklar (Nufus cüzdanı aslı, 2 adet biometrik resim ve pasaport harcı ve defter ücretini ödediğinize dair dekont) ile emniyet müdürlüğünde olmanız yeterli. Daha sonra 3 gün içerisinde pasaportunuz belirttiğiniz adrese gönderiliyor.

2) VİZE 
Tekrar şans yüzümüze gülüyor bu noktada şöyle ki Kore bize vize uygulamıyor. Ama Japonya ve Çin'ide yazıcam yani uygulayan bir ülke varsa orada vize nasıl alınır anlatabilirim.

3) UÇAK BİLETİ
Şimdi uçak işini biraz eşelediğimde THY nin Kore'ye direk uçuşu olduğunu gördüm ve bugünün tarihiyle gidiş bileti 1987 TL ancak herkes aktarmalı gitmenin daha uygun olacağını tatar havayollarının gerçekten iyi indirimler yaptığını söylüyor yani iyice eşelemeden ilk gördüğünüz bileti sakın almayın. Buarada eğer uçuş aktarmasız ve İstanbul'dansa 10 saat civarı sürüyor.

4) PARA BİRİMİ 
Güney Kore çoğunuzun bildiği gibi won para birimi kullanıyor ve 1 won 0.0021tl ye denk geliyor. Yani 1000 won 2tl civarı diye dününülebilir. Ama Güney Kore de dolar üzerinden çalışan çok fazla cafe ve dükkan hatta hotel varmış bunlara dikkat edin mutlaka.

GENEL OLARAK GÜNEY KORE
Bizim ülkemiz gibi 4 mevsimide içinde barındıran bir ülke. Yazın çok fazla yağış ve havanın 35 dereceleri görmesi nedeniyle en popüler turistik dönem sonbahar ama kışın kayak içinde çok fazla turist ağırlıyor. Asya ülkeleri kalabalık olduğu için hatırı sayılır bir trafik oluyor buyüzden giden insanlar mutlaka metro kullanın diye tavsiyede bulunmuş ki Seulde gerçekten iyi bir metro hattı var neredeyse tüm şehiri metro yardımıyla gezebilirsiniz ve metro biletleri 500-600 won yani 1 tl civarı. Türkiye'de öğrenci ne kadardı 1.15 mi ehgbrhjgb Seul'a gideceğinizi varsayarsak kesinlikle gidilmesi gereken yerler var tabiki Kore'de. Bunlar; Namsan, Gyeongbonkgung sarayı, N Seul Kulesi, Namiseom, benim inanılmaz merak ettiğim Lotte World çünkü burası Guinness rekorlarına göre dünyanın en büyük eğlence parkı :'),  Myeongdong burası özellikle alışveriş için, Everland, Haeundae plajı. Bunu araştırırken fark ettim ki Seul da çok fazla dağ ve saray var. Ben olsam Seul'a 2 gün ayırırdım Gangnam'da gider tüm şirket binalarına bakardım belki idollerden birini görürüm diye sonrada Busan'a Jeju adasına falan geçerdim çünkü tek başına Seul'a 1 hafta falan ayırmak ne bileyim saray gezip napıcaksınız ya hehfbwhbf
Tabiki bir Türk olarak bizim için en önemli şey yemek! Asya mutfağı ağır karbonhidrat ve çok fazla et içermesiyle pek bana hitap etmese de masaya çatalda gelen bir retorantta bir Türk'ün aç kalacağını zannetmiyorum.

Peki özellikle denenmesi gereken neler varmış bir bakalım;
1) Kimchi; Turşuya benzeyen neredeyse her yemeğin yanında servis edilen bir aparatif)
2) Bibimbap; bizimkiler bayıla bayıla yer bunu çünkü bu baya prinç üzeri et ve sebze.
3)Bulgogi; bu soya sosuyla yapılan bir çeşit et sote.
4) Jjanjjangmyun;  bu yemekte bir çeşit etli noodle ama etsiz versiyonuda varmış <3 kdramalardan anladığım kadarıyla bu yemek onlar için birtür ödül niyetinde. Hani bizde ilk maaşla baklava alınır ya onlarda bişrey başarınca niyeyse bunu yiyolar.
5) Sulleongtang; Bu aslında etli ve sebzeli ramen. Eti özellikle öküz kuruğu (?) olmalıymış ve kimchi ile yemeyi çok seviyorlarmış.
6) Ttteokbokki; Bu bir sokak yemeği ve sokak yemekleri çok meşhur. Hakkında baya birşey yazılsada bana salçalı makarna olarak göründü sanki sosunu biraz sıvı bırakmışlar gibi sadece.
7) Songpyeon; Buda yine geleneksel bayramlarda yapılan içine reçel falan koyulan prinç keki denen yarım ay şeklinde tatlı birşey. Evet birşey. Ben bunu inanılmaz merak ediyorum çünkü öyle her tatlıyı yemem ve bir arkadaşım deneyip iğrenç demişti bdbjf
8) Dak Kkochi; Buda yine sokakta satılan ve görüntüsüyle tavuk şişe benzettğim birşey ve genellikle akşam vakti mekandan falan çıkarken yiyomuş bunu Koreliler.
9) Soju; Soju onların milli içeçeği %20 alkol oranına sahip prinçle yapılan bir içeçek. Allam yazarken bile prinç kusucam şimdi herşey prinçli herşeyde prinç var. Ben olsam bıkarım mesela aynı şeyi her dk yiyemem ama onlar pilavsız sofraya asla oturmuyorlar. Iphone kullananlar Samsung kullananlardan fazla olsada milli yiyeceklerine sahip çıkmışlar valla.

Bir sonraki asya turunda görüşmek üzere!




Yorumlar